...als koekje

Het befaamde koekje bestaat sinds 1934. Aan de oorsprong van het Antwerps Handje ligt een wedstrijd, georganiseerd door de Koninklijke Vereniging van Meester Banketbakkers van Antwerpen. Deze vakmensen wilden Antwerpen een culinaire specialiteit schenken. Drieƫnveertig leden van de banketbakkersvereniging deden mee. Een onafhankelijke jury koos uiteindelijk voor het dessertkoekje van banketbakker Jos Hakker. Het koekje kreeg vrij snel lokale bekendheid. De oorlogsjaren waren echter niet de meest geschikte periode om de Handjes naar een hoger niveau te tillen.

Pas in 1956 werd een herwaardering van het Antwerps Handje doorgevoerd. Er werd een regelement opgesteld waarin onder meer vorm, samenstelling en verpakking door een octrooi werden beschermd. Enkel leden van de Syndicale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade en IJsbedrijf mogen sindsdien het koekje vervaardigen en verkopen.

Ook u wilt een stukje Antwerpen schenken?

De officiële Antwerpse Handjes zijn o.a. verkrijgbaar bij Château Blanc, SJOKOLAT of online via ChocolateOnlineShop.com.